fredag 30 april 2010

Vårset till barna!


Behovet är ju alltid stort att sy saker till familjen och nu när det börjar våras så fick det bli ett set med mössa och scarfs till busungen och mössa, scafs och vantar till bumsan. Valde att göra scarfsarna i ett matchande tyg men dock utan ränder då jag tyckte att det kunde bli lite väl mycket kanske. Superhärliga och våriga färger som man blir så glad av att se på.

Tyger: Eslöjd, turkos och limegrönrandig mössa och vantar, limegrön och turkosrandig mössa. Turkosa scarfsar. Vantarna har turkosa muddar.

Trevlig valborgs!

måndag 26 april 2010

Muddisar i present!



I söndags var vi på 1 års kalas hos en liten tjej. Det är så stort när de fyller 1 år och snart är det dags för bumsan oxå. Herregud vad tiden går fort! Passade på att ge bort ett par muddbyxor i glada, ganska våriga färger även om jag valde velour som är mer höst och vintertyg så dröjer det faktiskt ett tag till innan det blir sommarväder. Snön ligger fortfarande vit på gräset, även om det sakta håller på att tina bort.

Mönster: Eget, m raka ben.
Tyg: Röd velour från JNY Design.
Storlek: 80

söndag 25 april 2010

Muddjeans med blommor!



Så äntligen kom jag mig för att köpa jeanstyg. Har kikat länge på nätet, men varit så osäker så jag gick på Ohlssons och klämde mig fram till ett tyg där istället. Köpte oxå gulbrun jeanstråd så att jag skulle kunna göra "äkta" jeanssömmar.

Eftersom byxorna var till bumsan så gjorde jag fusksömmar då hon inte är i behov av fickor eler så. Kanske inte syns så bra på bilden men det är fusksömmar till gylf och framfickor. Sen kände jag att jag ville göra ngt mer och sydde på knälappar i ett blommigt 70-talstyg, men jag ville inte at det skulle bli för fint utan lite mer ruffigt intryck så jag bara sicksackade det blommiga tyget och sydde fast dem med raksöm. På stjärten fick det bli en ficka i samma tyg. Valde att hålla nere färgerna då jag ville att lapparna skulle framträda mer så jag tog marinblått muddtyg till.

Jenastyget som är i bomull och typ elastan var mjukare när det var otvättat men så brukar det ju kunna vara med jeans att de är skönast efter lite användning.

Mönster: Mitt vanliga muddmönster m raka ben i strl 80. Vill man ha rymligare modell får man utöka vidden lite över stjärten då de här sitter mer figurnära däröver.
Tyg: Jeanstyg från Ohlsson m marinblå mudd till.
Resultat: Är supernöjd med modellen, tyget och applikationerna så nu ska det bli ett par till busungen oxå.



torsdag 22 april 2010

Babyset!



En present till en kille som föddes i aug men inte blivit uppvaktad ännu beställdes och då blir det ju inga pyttiga storlekar utan jag gjorde en i strl 80 eftersom han idag kränger en 74:a. Beställaren valde mellan mina molntyg i velour från JNY design och valet föll på det turkosa, som är så fint och till en röd mudd blir det så färgglatt tycker jag.

Tack vare gulliga, hjälpsamma Pumla så var det inga problem med muddmåtten den här ggn utan gick som en dans med hennes måttabell. Tusen tack ännu en ggn!

Till detta gjorde jag en matchande dregglis i en för mig ny modell men som är välsydd i många andra bloggar. Jag har ju redan en favoritmodell som jag sytt efter, men måste säga att den här har ju lite fler användningsområden eftersom den oxå kan användas som halskydd till utemunderingen. Ska genast ta och ekipera bumsan och busungen oxå. Baksidan är i röd fleece och det enda jag lite ångrar är att jag inte gjorde en avvikande röd overlockssöm eftersom det skulle matcha byxan ännu mer, men jag tror att det var den omedvetna latmasken som tyckte att det skulle bli för mycket jobb att byta alla trådarna i ybermaskinen istället för 1...=)

Mönster: Eget, i en liten smalare modell eftersom det är det jag själv gillar just nu på bebisar.

?: Slarvigt foto som gör att benen ser olika långa ut, vilket de inte är i verkligheten, jag lovar...=)

måndag 19 april 2010

Mössa och vantar!



En mamma har tidigare beställt mössor åt sig och sin familj men minstingen fattades och har nu blivit ekiperad hon oxå. Numera matchar pappa-son och mor-dotter. Jag har sett det live och det är ursött, som ett modernt fritidsoverallsstuk om ni förstår...=)

Som en överaskning sydde jag ett par matchande vantar till mössan. Det var premiär att sy babyvantar, men jag tycker att det blev bra och kommer inte att göra om mönstret. Det fick bli brun mudd och brun snedslå till "inte tappa bort vantarna"-band.

Mönster: Egna, Mössa i storlek ca 1-2 år och vantar i babymodell.
Tyger: Brun/rosarandig interlock från Eslöjd.

Bild på de andra mössorna i familjen kan ni se här nedan.

torsdag 15 april 2010

En till tröja!



Efter första raglantröjan som jag sydde till busungen så beställde han genast en till för han tyckte att den var så skön. Han fick hänga med till syhörnan och själv välja tyger med "lite" vägledning förståss av tygsort och så. Jag blev så glad för han valde en så härlig kombination och han passar så bra i rött och orange. Ska se om jag får till ngn livebild sedan.

Tyger: Orange moln interlock och helröd interlock från Jny design.
Mönster: Har utgått från Meedoms raglantröja och sedan ändrat på vidd och längd samt lagt till muddar i armslut.

I övrigt: Kan inte fatta att det är 8 plusgrader och snön tinar i ett jehu...=)

tisdag 13 april 2010

Raglaniströja och muddbyxor!



Första modellen raglantröja är sydd åt busungen och jag måste säga att det gav mersmak. Busungen blev oxå jättenöjd så nu har han beställt en till. Tröjan är i storlek 110 men med mönster enligt Meedoms storlek 92!!!! "0,75" dvs jag gjorde den lite smalare för jag tycker de har sån otrolig vidd i kläderna och tog jacklängden samt förlängde ärmarna med en mudd. Jämförde med en tröja i garderoben så att jag fick rätt längd och bredd och det funkar jättebra hittills. Tygerna är från JNY design med bak och framstycke i turkost med svarta apor i interlock och ärmarna i svart interlock.



En allvarlig busunge som poserar för fotografen i sin nya tröja (redan med smutsfläckar från dagens måltider på dagis...)




Till bumsan har jag sytt ett par muddisar i storlek 80. Har fått en beställning av ett par likadana och då ville jag testa mönstret först och så behöver hon ett par till i garderoben. Måste säga att jag blir galen på mig själv som aldrig kommer ihpåg att skriva upp längden på muddarna som jag syr. på mönstrena har jag skrivit hur lång påp höjden som mudden ska vara men sen hur bred det kommer jag aldrig ihåg utan var je gång får jag sitta där och räkna ut och tänka nytt.. Lite irriterande börjar det att bli men jag får ju skylla mig själv. Det var nu tur att jag testsydde dessa till bumsan först för jag gjorde mudden lite för generös i midjan och i benen så det ska jag regeler till nästa byxa. Bumsan har fortfarande storlek 74 så de är ju att växa i hur som helst även om hon kan ha dem idag oxå.

Tyger: Turkost molnvelour från JNY design med röda muddar till.

Dagens bästa: Det härliga vårvädret, som gör att jag kanske skippar att sy idag och bara njuter ute istället....

söndag 11 april 2010

Vårmössor!



Mössor, mössor och mera mössor... 3 stycken i olika storlekar och olika färger och håll i hatten... äntligen har jag sytt en till mig själv...=) Jippie!

Alla tyger från Eslöjd. Den röd-vitrandiga i storlek 0-6 mån, den turkos-limerandiga i storlek 1-2 år och den cerise-limerandiga i storlek "moi"... Bumsan fick den turkosrandiga och poserar nedan. Jag ska bara sy på knytband så att det blir svårare för henne att ta av den själv (hon har precis börjat med det...suck!).




fredag 9 april 2010

Klänning och tajts!




Åh detta är min favvokombo just nu och om jag letar i mitt minne så kommer det efter den brunorangea perioden i barndomen som den rödmarina perioden. Det är den känslan jag har iaf och då är man nog i slutet på 70 och början på 80-talet kanske.

Klänningen är iaf Aformad till modellen, där jag utgått ifrån Meedoms mönster, men jag har tagit in den i vidden samt kortat av den på längden. Ändå är den ganska lång på Bumsan, men kan ju då hänga med desto längre och bli mer tunikaaktig... Det röda tycker jag bryts av fint mot det mörkblåa kantbandet och tajtsen. Klänningen har två tryckknappar på vänstra axeln för att underlätta påklädning.

Thigtsen är sydda rakt av utifrån Medoms mönster 0 för det är så bra som det är - konstigt nog när man gör om allt annat...=) Resår i midjan, men endast upplagda i bensluten då thigtsens smala form gör att de stannar kvar på benet ändå.

Tyger: Rött molntyg från JNYdesign och blå trikå från Eslöjd.
Storlek: 80 med växtmån på klänningen.

Kommande utmaningar: Att utforska min coverpro förutom overlocken...

måndag 5 april 2010

Svärmors tu....nika i regnbågsfärgerna!



Min svärmor önskade sig en tunika att ha till sommaren och ville att jag skulle sy en sådan till henne. Vilken ära att vara så betrodd vad gäller syningen. Superkul tyckte jag och satte igång att göra mönster efter en tunika som jag har i garderoben och gillar jättemycket. Jag bad att få låna en tunika av henne för att få rätt mått över bysten och sånt som är viktigt. Sydde ganska snabbt ihop den, men sen tog det stopp. Kvar var att göra halslinningen och jag kände att det skulle tjorva så jag har dragit mig för att göra det. Även andra projekt har kommit emellan så hon har fått vänta ett tag på att beställningen skulle bli färdig.

Modellen är flikig eller vad det nu kallas och jag tycker att det blir ett fint fall av den. En ficka finns på högra sidan, men den syns knappt på bilden då den är mönsterpassad efter ränderna. Det tar ju lite längre tid att klippa ut mönstret från ett randigt tyg men när det stämmer är det så värt den extra tiden det tar.

Min svärmor har fått prova tunikan under resans gång för att se hur den sitter, men hon har inte sett det slutliga resultatet och jag är spänd över vad hon ska tycka. Det ska iaf bli en påskpresent så därför är det jag som agerat modell på bilden ovan!

Mönster: Eget efter en tunika i garderoben. Flikig modell.
Tyg: Regnbågsrandig trikå från Ohlssons tyger.
Lärdom: När man syr barnkläder räcker ofta en meter till hur mycket som helst men när man syr en sån här vuxentunika så var det inte tillräckligt. Tur att det fanns mer att köpa...
Trixigt: Att sy kantband av det randiga tyget... det tog några försök innan jag blev nöjd.